Aktivnosti u Godini čitanja i Mjesecu hrvatske knjige

Aktivnosti u Godini čitanja i Mjesecu hrvatske knjige

Vlada Republike Hrvatske je još krajem prošle godine ovu 2021. godinu proglasila Godinom čitanja. To je direktna realizacija mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije čitanja koju je Vlada usvojila 2017. godine.

Mjera ima za cilj doprinijeti razvoju kulture čitanja te da omogući što većem broju pripadnika hrvatskog društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Aktivnosti povodom Godine čitanja odvijaju se tijekom cijele ove godine. Neke od tih aktivnosti u koje se još uvijek možete uključiti su npr. glasanje za izbor najbolje knjižare u Hrvatskoj. Na poveznici https://citaj.hr/aktivnosti/ možete glasati za najbolju knjižaru ili antikvarijat kako biste podržali njihov rad.

Osim toga, tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11.) također možete sudjelovati u raznim manifestacijama i aktivnostima vezanim za čitanje. Za učenike je posebno zanimljiv Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se održava online. Za riješiti kviz, učenici ove godine trebaju pročitati knjige Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo, Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac te Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila. Sve tri knjige dostupne su u našoj školskoj knjižnici, a kvizu možete pristupiti do 22. listopada. Pobjednici kviza bit će objavljeni 2. studenoga na mrežnoj stranici kviza.

Također, u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva 23. listopada odvijat će se virtualni maraton čitanja pod nazivom Minuta za čitanje. Sve su knjižnice pozvane poslati kratke videozapise čitanja u trajanju do 1 minute, a onda će 23. listopada knjižnice na svojim mrežnim stranicama, Facebooku, Instagramu, Twitteru i Youtubeu objaviti pristigle videozapise uz obavezne ključne riječi #minutazacitanje, #mhk, #hcd.

Osim navedenih aktivnosti, postoje još i mnoge brojne druge u koje se možete uključiti, kao npr. Festival recitacije za mlade „Probudi me“ itd., a sve ih možete vidjeti na mrežnim stranicama Mjeseca hrvatske knjige.

Pozivamo sve da se uključe u neku od aktivnosti tijekom Godine čitanja i Mjeseca hrvatske knjige kako bi se družili s knjigama i uživali u ljepoti pisane riječi.

 

školski knjižničar Mišo Sučević

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*