Dvostruki pobjednici na međužupanijskom natjecanju u debati

Dvostruki pobjednici na međužupanijskom natjecanju u debati

Dana 8. i 9. 3. 2019. godine, u Splitu u OŠ Žnjan Pazdigrad, održalo se međužupanijsko osnovnoškolsko natjecanje u debati. Na natjecanju je sudjelovalo 15 timova. Većina timova je dolazila iz splitskih osnovnih škola, a uz njih su bili i timovi iz Knina i Makarske te dva debatna tima iz naše škole; Kaštela 1 i Kaštela 2. U timu Kaštela 1 bile su učenice Jagoda Sabljić, 8. d, Lucija Zekić, 7. c i Tara Bilač iz 7. c. U timu Kaštela 2 debatirali su Karlo Muselin, 8. c, Ivan Radman, 7. d te Gabriela Sabljić iz 8. b. 

Natjecanje je bilo podijeljeno na dva dana tako da su se u petak u poslijepodnevnim satima održala dva kola, a u subotu je natjecanje trajalo cijeli dan s početkom u 9 sati. U petak su učenici debatirali na zadanu tezu, a u subotu su dobili u prva dva kola dvije teze ad hoc. Odnosno, voditelj natjecanja je pročitao za svako kolo tko debatira protiv koga i tko će biti afirmacijska skupina, a tko negacijska. Zatim im je objavio tezu za koju su se učenici pripremali sami sat vremena, bez ikakvih pomagala i uz odsustvo mentora. Nakon ova dva kola, naše vrijedne debatante čekala su još dva kola u kojima su debatirali na zadanu tezu natjecanja.

Učenicima nije bilo nimalo lako, ali ujedinili su snage, upregnuli moždane vijuge i dali sve od sebe da uvjere suce da presude baš za njihov tim. U školi je bio organiziran i ručak za debatante i mentore te možemo reći da smo svi ugodno dočekani u OŠ Žnjan Pazdigrad.

Naši su se učenici pripremali sa našom pedagoginjom gotovo dva mjeseca za ovo natjecanje. Nije bilo jednostavno budući da se radi o učenicima iz dvije smjene, ali zajedničkim trudom i radom ostvarili su željene rezultate. Čak skromno možemo reći da nije moglo bolje!

Teza ovog natjecanja za koju su se naši učenici pripremali sa svojom mentoricom, našom pedagoginjom Finkom Ivanović i pripravnicom Sanjom Kuliš, glasila je: Maloljetnicima treba zabraniti upravljanje influencerskim videokanalima.

Naime, naš tim Kaštela osvojio je 1. mjesto na ovom natjecanju s ukupno pet pobjeda i jednim porazom i tako su naše učenice izborile odlazak na državno natjecanje u svibnju u Zagrebu, a naša Jagoda Sabljić i ovaj put je osvojila prvo mjesto kao najbolji govornik natjecanja u individualnoj kategoriji!

Naš tim Kaštela 2 se također odlično borio, a natjecanje se za njih završilo s nešto manjim brojem pobjeda, ali kako nam kažu, uživali su i puno naučili.

Nakon što su se svi dojmovi slegnuli, možemo reći da je ovo bilo zaista vrijedno iskustvo, kako za djecu tako i za nas odrasle. Gledati naše učenike kako zrelo razmišljaju, misle vlastitom glavom i na uvjerljiv, ali kulturan način zastupaju svoj stav i brane ga takvim argumentima da protivničku ekipu ostave razoružanu, zaista je bio užitak.

A ono najvažnije od svega, možda važnije i od pobjede i plasmana je da su učenici naučili čuti i prihvatiti kritiku te pružiti ruku onome s druge strane, čak i kada gube, a posebice ostati skroman i u pobjedi, što su zasigurno mogli naučiti i od svoje mentorice.

 

Sanja Kuliš, pedagoginja pripravnica

 

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*