POBJEDNICI ŽUPANIJSKOG NATJECANJA IZ DEBATE 2023.

POBJEDNICI ŽUPANIJSKOG NATJECANJA IZ DEBATE 2023.

Pobjednici županijskog natjecanja iz debate ekipno i individualno ili…

osvojili smo sve što se osvojiti dalo

Prvo mjesto ekipno Kaštela 1 (Tonka Bavčević, Angelina Radić, Monika Vilić)

Drugo mjesto ekipno Kaštela 2 (Roko Bojanić, Ivana Čondić Begov, Diana Brko)

Prvo mjesto individualno dijele Tonka Bavčević i Diana Brko

Treće mjesto individualno Angelina Radić

Peto mjesto individualno Ivana Čondić Begov

Sedmo mjesto individualno dijele Roko Bojanić i Petra Plazonić

 

Za naše se debatante već uvelike čulo, slove kao jedni od najboljih debatanata, ne samo Splitsko-dalmatinske županije, već i cijele Hrvatske! Umijeće debatiranja su ponovno pokazali 4.ožujka 2023. svojim nastupom na županijskoj razini Natjecanja iz debate.

Ovogodišnje županijsko natjecanje održalo se u Osnovnoj školi Manuš u Splitu koju je toga dana posjetilo 18 ekipa i 54 govornika.

Našu školu predstavljalo je petnaest govornika, to jest pet ekipa.

Ovogodišnje Natjecanje upotpunila je i zanimljiva teza koja je glasila: “Pozitivna diskriminacija donosi više štete nego koristi!“. Za tu tezu naše se ekipe pripremaju već mjesec dana pa je predan rad i trud  donio odlične rezultate. Osim naše “standardne” teze, učenici su debatirali i jedno Add Hoc kolo  u kojem je teza bila “Treba uvesti predmet financijska pismenost u osnovne i srednje škole”.

Što se tiče samih debata, one su, kao i uvijek, tekle burno uz mnogo sukoba, mudrih riječi i dobrih pobijanja. Nakon svake debate, uz obrazloženu presudu, debatanti su mogli čuti individualne komentare sudaca u svrhu poboljšanja govora, ali i osobnog stila debate.

Kako se natjecanje održavalo 4. 3. na Dan grada Kaštela debatanti su, na najbolji način promovirali svoj Grad, postigli izvanredne rezultate, individualno i ekipno.

Naša najbolja ekipa bila je Kaštela 1 u kojoj su nastupale: Tonka Bavčević (prvi govornik), Angelina Radić (drugi govornik) i Monika Vilić (treći govornik).

 Kaštela 1  vratila su se u Kaštela kao pobjednici turnira osvojivši prvo ekipno mjesto. Iz toga tima dolaze i Tonka Bavčević s prvim individualnim mjestom i Angelina Radić s trećim individualnim mjestom

Kaštela 2  su osvojila drugo ekipno mjesto.Iz njihovog tima dolaze Roko Bojanić (prvi govornik), Ivana Čondić Begov (drugi govornik) i Diana Brko (treći govornik).

Uz drugo ekipno mjesto, Diana Brko je osvojila prvo mjestoIvana Čondić Begov peto mjesto i Roko Bojanić sedmo mjesto kao individualci.

 

Ostali se timovi nisu plasirali na vodeća mjesta, ali su ostvarili odlične rezultate.

Za ekipu Kaštela 3 nastupili su: Duje Buzov (prvi govornik), Petra Plazonić (drugi govornik) i Ana Gradski (treći govornik). Petra Plazonić je osvojila sedmo individualno mjesto.

Za one koji nisu primijetili, Tonka Bavčević i Diana Brko dijele prvo individualno mjesto, a Roko Bojanić i Petra Plazonić dijele sedmo individualno mjesto.

Za ekipu Kaštela 4 nastupili su: Marko Maleš (prvi govornik), Marijeta Vulas (drugi govornik) i Toni Ujević (treći govornik).

I kao šećer na kraju, tu je bila i naša ekipa  Kaštela 5 za koju su nastupili: Felicija Vrtlar (prvi govornik), Anamarija Tokić (drugi govornik) i Antonio Matej Gverić (treći govornik).

Uz veselu atmosferu, vidno se mogao vidjeti izostanak debatanata koji, nažalost, nisu mogli biti s nama, a to su Toma Pivac (treći govornik tima Kaštela 1) i Lara Radman (prvi govornik tima Kaštela 4).

Htjeli bismo se posebno zahvaliti našoj bivšoj debatantici i učenici Jagodi Sabljić koja je, uz sve svoje turnire i nastupe za reprezentaciju, odvojila vrijeme da nam pomogne i da nas dođe podržati. Zahvale idu i našoj mentorici i pedagogici Finki Ivanović bez koje mi ne bismo bili debatanti kakvi smo danas i koja ulaže svoje vrijeme i trud u našu debatu.  Zahvalili bismo se i svom osoblju škole koje pomaže u našem radu.

Evo i izjava naših debatanata!

 

Tonka Bavčević: „Bilo je jako iscrpljujuće, konkurencija je bila velika ,ali na kraju dana sve se isplatilo i bilo je stvarno odlično i zabavno, čak i uz stres.”

 

Diana Brko: „Moje iskustvo je bilo odlično. Bilo je lijepo debatirati uživo i vidjeti kako to izgleda. Svi su bili ljubazni i sudci su bili poučni te dosta pomogli sa savjetima. Radujem se opet ovakvim debatama u budućnosti.“

 

Ivana Čondić Begov: “Bas zato sto je bilo uživo, županijsko natjecanje bilo je odlično iskustvo. Napokon smo uživo upoznali druge timove koje smo viđali samo preko Zoom-a te našli nove prijatelje.”

 

Roko Bojanić: „Bilo mi je jako zanimljivo, i sretan sam sto mogu reci da idemo na državno natjecanje .Zahvalan sam i na Jagodinoj pomoći i ukratko, bilo mi je odlično.“

 

Ana Gradski: „Bilo mi je jako lijepo, nisam vidjela veliki razliku između ovog i online debatiranja. Mislila sam da će me uhvatiti trema, ali ipak nije, na kraju zbog cjelodnevne debate me svladao umor.“

 

Monika Vilić: „Natjecanje mi je bilo zanimljivo, debatirali smo na zanimljive teze, pa me to i vise motiviralo da obraćam pozornost i bolje pratim. Sudci su bili dragi, kao i članovi protivničke ekipe.”

 

Anamarija Tokić: „Natjecanje je bilo zanimljivo, puno sam naučila iz grešaka i savjeta sudaca. Ovo je bio odličan vjetar u leda i drago mi je da sam sudjelovala, bit će bolje drugi put.“

 

Antonio Matej Gverić: „Meni je na natjecanju bilo odlično, iako nismo ostvarili baš najbolji uspjeh, puno sam toga naučio, upoznao nove ljude, zabavio se i stvarno je bilo odlično.“

 

Felicija Vrtlar: „Natjecanje je bilo dosta iscrpljujuće,ali i poučno i zabavno. Upoznala sam dosta ljubaznih vršnjaka, mislim da se naš trud isplatio, a to se vidi i po timskim uspjesima i po individualnim. Drago mi je da sam sudjelovala u ovom natjecanju i nadam se boljim rezultatima iduće godine.“

 

Marko Maleš: „Pa bilo mi je zabavno i drago što sam došao na natjecanje.“

Petra Plazonić, 8.b i Duje Buzov, 8.c

 

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*