Valentinovo: Dan zaljubljenih

 

kupid

Ah, 14. veljače, Valentinovo! Evo došlo je. Kao u  pjesmi  ”Love is in the air”, doslovno po ulicama možete vidjeti ljude kako si međusobno poklanjaju čokoladna srca te bukete predivnih, crvenih ruža. Na svakom koraku je ljubav.

Valentinovo je jako lijep blagdan te ima mnogo legendi kako je stvoren, no najpoznatija potječe iz Rima. Kada je kršćanstvo tek počelo, živio je jedan mladi svećenik Valentin. Tadašnji car Klaudije zabranio je svim vojnicima da se vjenčaju jer je mislio ako se vjenčaju da će radije ostati doma s obitelji nego ići u rat. Svi svećenici, osim Valentina, poštivali su taj zakon. Valentin je nastavio vjenčavati mlade parove, dok ga nisu vlasti ulovile, bacili u tamnicu i ubili ga 14. veljače (kada se slavio rimski blagdan zvan Luperkalij).

Nedugo zatim svi su prozvali Valentina svecem. Svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalij i smrt sv. Valentina te je od tada nastalo Valentinovo.

Isto tako ima mnogo različitih tradicija za Valentinovo po svim zemljama. Kao na primjer: u Engleskoj su prije više godina oblačili malu djecu u odrasle na Valentinovo. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala Valentinovo pjesmu. U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon i ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega.

Najpoznatiji simboli Valentinova su, naravno, srca, ruže te kupidi, mali anđeli s lukom i strijelom. Ako vas pogodi koja strelica na dan zaljubljenih, znajte da je to ljubav.

Iris Bečica, 6. r.

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*