Izumrle životinje

mamut

Izumiranje životinja je pojava koja se događa zbog prirodnih promjena klime, grabežljivaca i biljnog pokrova, a posebno zbog neodgovornosti čovjeka.

Do sada su nestale razne vrste životinja. Čovjek pokušava ”ukrotiti” prirodu čime smanjuje životni prostor životinja pa time dovodi do izumiranja.

U 17. stoljeću izumrlo je 7 vrsta životinja.

U  18. stoljeću izumrlo je 11 vrsta životinja.

U 19. stoljeću  izumrlih je 27 vrsta životinja.

U 20. stoljeću izumrlo je 67 vrsta životinja.

Danas su posebno ugrožene vrste: velike mačke osim lavova (zbog krzna), razni jeleni i ptice (zbog mesa) i ostale životinje u šumama (zbog sječe šuma). Neke od poznatih izumrlih životinja su: dodo, mamut, velika njorka, tasmanijski tigar…

Dodo

Dodo je jedna od najpoznatijih izumrlih životinjskih vrsta. Bila je ptica trkačica. Ime joj dolazi od portugalske riječi što znači ”budala”. Rođak je golubova. Hranila se voćem. Bila je visoka do 75 cm te je težila i do 17 kg. Nije mogla letjeti jer su joj krila bila zakržljala pa je bila lak plijen. Dolaskom čovjeka na otok Mauricijus blizu Madagaskara 1598. g. dodo je počela polako nestajati. Posljednji živi primjerak nestao je 1685. godine.

dodo

Mamut

Mamut je bio vrsta slona porijeklom iz Afrike. Imao je zakrivljene kljove i gustu dlaku. Izumro je prije otprilike 10.000 g., krajem ledenog doba. Za mamuta se smatra da je izumro zbog čovjeka, iako neki znanstvenici tvrde da je izumro zbog klimatskih promjena. Njegovi ostaci mogu se pronaći zamrznuti u ledu ili močvarnom blatu.

Marija Banovac 6.a

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*