Meg Cabot: “Princezini dnevnici – odjednom princeza”

Meg Cabot: “Princezini dnevnici – odjednom princeza”

princezini dnevnici

 

Meg Cabot je američka spisateljica rođena 1967. u SAD-u. Objavila je više od 50 knjiga, a “Princezini dnevnici” njezino su najpoznatije djelo, zapravo riječ je o seriji romana, a “Odjednom princeza” je prvi u seriji tih romana. Za djela Meg Cabot postoje prijevodi na brojne svjetske jezike. 

O čemu govori ova zanimljiva knjiga za mlade? Mia Thermopolis živi u New Yorku. Ide u prvi razred gimnazije i ima jedinicu iz matematike. Živi sama s mamom koja hoda s profesorom iz matematike. Mia za sebe smatra da je previsoka i premršava. Zaljubljena je u Josha koji ide u četvrti razred, ali on ju ni ne primjećuje. Vodi svoj dnevnik u koji zapisuje sve svoje osjećaje i situacije u kojima se nalazi. Što će se dogoditi kada Mia sazna da je princeza? Hoće li to utjecati na njen prijašnji stil života? Saznat ćete ako pročitate cijelu knjigu…

Ovo djelo napisano je za tinejdžere. U njemu se spominju prve tinejdžerske simpatije, njihovo razmišljanje, problemi… Knjiga je jako maštovita, a ima i dopadljiv stil. Također je vrlo poučna, zabavna i sadrži par smiješnih scena. Pisana je u obliku dnevnika što ju čini još zanimljivijom. Inače Američko udruženje bibliotekara proglasilo ju je najboljim omladinskim romanom 2000. godine, a po njoj je snimljen film s Anne Hathaway i Julie Andrews u glavnim ulogama. Preporučujem je svima koji vole zabavne romane s isprepletenom radnjom.

 

Marija Banovac, 7.a

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*