Mjesec hrvatske knjige 15.10. 2017. -15.11.2017.

Mjesec hrvatske knjige 15.10. 2017. -15.11.2017.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja Čitanje ne dolazi u pitanje

Od knjiga Mali ratnik, Milijunaš i Pošalji mi poruku najviše mi se svidjela knjiga Mali ratnik zbog toga što se dio radnje održava u povijesti. Knjiga je napisana u prošlosti, sadašnjosti, a pomalo i u budućnosti jer govori o napretku tehnologije. Knjiga Milijunaš govori o dječaku Luki koji postaje imućan te mu otac završava u zatvoru. Knjiga Pošalji mi poruku govori o djevojčici Sofiji koja voli snimati i uređivati mini-filmiće. Nakon izlaska iz bolnice u njezinu školu dolazi dječak Matt u kojeg se zaljubila, a na kraju Mattova majka umire od raka gušterače. Sviđa mi se način na koji je opisano druženje Sofije i Matta, a posebno mi se svidjelo to što ga je Sofija u najgorim trenucima života tješila i bila uz njega.

Josip Prnjak, 6.e

Meni se kviz jako svidio jer su knjige bile zanimljive. Najviše mi se svidjela knjiga Milijunaš zato što govori o tome da nije uvijek najvažnije biti bogat, govori o tome da tek kada ti se u životu nešto ružno dogodi shvatiš tko su ti pravi prijatelji i tko uz tebe ostaje do kraja. Luka je na kraju knjige ipak shvatio da unatoč svim zlodjelima koji se pripisuju njegovom ocu, on ostaje uz njega, odlučio ga je posjetiti u zatvoru te tako knjiga i završava. Pisac nam je dao prostora da sami razmislimo je li Lukin otac kriv ili nije budući da mu krivnja u knjizi nije dokazana.

Helena Vilić, 6.e

Meni se kviz jako svidio zato što su sve tri knjige bile zanimljive. Najviše mi se svidjela knjiga Mali ratnik zato što ima suvremenih stvari u njemu kao što su: Ocoltus Rift, Far Car Primal, World of Tanks. Volio bih sudjelovati u tom kvizu i sljedeće godine.

Slavko Škopjanac, 6.e

Meni se ovaj kviz jako svidio. Bilo mi je zanimljivo čitati knjige, a najzanimljivija knjiga bila mi je Pošalji mi poruku  autorice Sanje Pilić. Posebno mi je zanimljiva jer se mogu staviti u položaj djevojčice Sofije i poistovjetiti se s njom. Drago mi je što sam sudjelovala jer da nisam možda nikad ne bi pročitala ove zanimljive knjige.

Mia Boljat, 5.d

Kviz mi se jako svidio. Najdraža knjiga bila mi je Pošalji mi poruku.  Jako mi se svidjela jer je zanimljiva, govori o djevojčici Sofiji koja voli snimati lijepe trenutke života fotoaparatom i to ju čini sretnom. Također, govori i o jednoj tužnoj životnoj priči gdje Mattova majka umire od raka gušterače. Taj dio u knjizi mi je bio izrazito tužan, ali mi se svidjela Sofijina podrška koju pruža Mattu i na taj način ga uveseljava. Knjiga Mali ratnik  Tihomira Horvata mi se nije svidjela, bila mi je pomalo dosadna.

Marijeta Vilić, 6.e

Meni se kviz jako svidio. Bilo mi je jako zanimljivo sudjelovati u njemu. Meni se najviše svidjela knjiga Pošalji mi poruku. Kviz je bio zanimljiv posebno zato što smo radili na računalima. Pitanja su bila lagana i jednostavna, a odgovore na neka pitanja smo mogli pronaći tako što smo mogli pritisnuti na link ispod pitanja i tako bismo dobili odgovor na pitanje. Kviz je bio moje nove iskustvo i drago mi je što sam sudjelovala u njemu. Naučila sam opet puno toga, obogatila sam svoj rječnik novim riječima. Autori u knjigama su se dotakli i nekih važnih tema kao što su konzumiranje alkohola u srednjoj školi, nepravedan put do uspjeha i bogatstva, u knjigama su se obradile i neke tužne životne priče koje su me jako rastužile. Knjige su napisane za stariju djecu, djecu u osnovnoj i srednjoj školi i obrađene su teme koje su tipične za djecu u toj dobi, kao što je npr. zaljubljivanje, prekid s dečkom, druženje prijateljica i prijatelja… Nadam se da ću u kvizu sudjelovati i sljedeće godine zato što me čitanje čini ispunjenijom, sretnijom i zadovoljnijom osobom.

Anđela Bilić, 5.d

Najviše mi se svidjela knjiga Pošalji mi poruku. Svidjelo mi se to što u njoj dječak Matt iskreno progovara o svojim osjećajima, o tuzi koja ga je zadesila budući da mu je majka umrla od raka. Svidjelo mi se to što je djevojčica Sofija pomalo slična meni, mogu se poistovjetiti s njom zato što se ja ne volim isticati, ne volim se hvaliti ocjenama, ne volim naglašavati to da sam vrijedna i da redovito ispunjavam svoje školske obaveze. U knjizi mi je bilo jako tužno što je dječaku Matu umrla majka. U tim trenucima ga ohrabruje djevojčica Sofija. Voljela bih da se ova knjiga do kraja nastavila, a ne da na kraju ostane tajanstvena. Iskreno se nadam da ću i sljedeće godine sudjelovati u kvizu. Preporučila bih svima da se prijave na kviz zato što čitanje obogaćuje naš rječnik, čitanjem slobodno vrijeme korisno provodimo, čitanje naš čini zadovoljnijima, iz knjiga možemo puno toga naučiti te postati bolje osobe.

Helena Matas, 5.d

Kad  su nam rekli da se možemo prijaviti  na natjecanje u čitanju knjiga svi smo oklijevali,ali uz poticaj nastavnice iz hrvatskog jezika , nekoliko prijatelja  iz razreda i ja  pristali smo. Prijavivši se na to natjecanje morali smo u mjesec dana pročitati tri knjige . Isprva mi je to bilo previše,mislila sam da neću uspjeti pročitati sve knjige,mislila sam kako se nisam  trebala prijavljivati…

Ali čitajući te knjige shvatila sam  da čitanje nije  samo obveza  ili hobi. Čitajući isključiš se iz stvarnog svijeta i uroniš u neki sasvim drugi svijet,svijet junaka iz knjige.

Drago mi je što sam se prijavila i sudjelovala  na ovom natjecanju  jer sam mnogo naučila i promijenila svoje mišljenje o čitanju i knjigama .Nadam se kako će i drugi uključivši se u ovo natjecanje  doživjeti ovo što sam ja doživjela.

Iris Plazonić 8.c

Ja sam se prijavio na čitanje u “Mjesecu knjige” da bih imao novo iskustvo.

Moja nastavnica Fani Ševo i pedagoginja Finka Ivanović  imale  su vrlo veliki utjecaj na tu odluku.

To je bilo nezaboravno iskustvo koje bih volio ponoviti.

Najviše mi se svidjela knjiga “Mali ratnik” zbog osoba s super moćima poput telekineze.

 

Krešimir Galić 8.c

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*