Posjet arheološkom lokalitetu Sikuli

Posjet arheološkom lokalitetu Sikuli

Dana 21. listopada 2015. učenici grupe “Mali povjesničari” i novinarske grupe “Rusmarin”, pod vodstvom nastavnika povijesti Ivana Careva te knjižničara Miše Sučevića, posjetili su arheološko nalazište “Antički Sikuli” koje se nalazi na Resniku (nedaleko od hotela) blizu obale mora.

O ovom je naselju pisao trogirski povjesničar Ivan Lucić (1604. – 1697.) temeljem izvještaja rimskog pisca Plinija, da je Sicium ono mjesto u koje je car Klaudije poslao veterane… Iako je samo mjesto dosta starije od 1. st. kad je živio car Klaudije, kolonizacija Sikula najviše je vezana uz vjernost VII. i IX. legije Klaudiju za vrijeme Skribonijanove pobune u Dalmaciji 42. godine. Car je veterane te legije nagradio tako da ih je naselio na ovo područje koje ima povoljan položaj jer se okolo nalaze obradive plodne površine. Osim toga dostupnost vode, strujanja vjetra (pristanište) i povoljan strateški položaj (između antičkog Traguriuma i Salone), kao i put prema unutrašnjosti i preko Labinske drage, pružili su idealne uvjete za naseljavanje.

Na ovom nalazištu pronađeni su razni ostaci keramike, uljanice, zdjele, naušnice, narukvice, prstenje, brončani novac… Naselje je vjerojatno bilo aktivno od sredine 2. st. pr. Kr. do u kasno 4. st. po. Kr. kada polako propada, da bi u burnim vremenima Seobe naroda u potpunosti zamrlo.

Istraživanje u ovom lokalitetu provodi Muzej grada Kaštela, tj. njegovi djelatnici i studenti arheologije. Do sada se je uspjelo istražiti svega desetina ovog bogatog nalazišta koje nam svjedoči o davnoj prošlosti našega kraja. Našim je učenicima bilo vrlo zanimljivo razgledati nalazište, vidjeti kako se obavljaju istraživanja i iskapanja, držati u ruci brončane novčiće stare oko 2000 godina… Nadamo se da će biti još prilika za posjetiti ovo ili neko drugo arheološko nalazište.

pripremili: učenici novinarske grupe “Rusmarin”

rusm11112

sk 5343239

sk

sk557

sk 77332

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*