Prezentacijska debata u OŠ Manuš

Prezentacijska debata u OŠ Manuš

Prošloga ponedjeljka, 23. svibnja naši su debatanti posjetili otvorene dane Osnovne škole Manuš u Splitu povodom 110. obljetnice postojanja škole kao zgrade i 70. obljetnice postojanja škole kao odgojno-obrazovne ustanove. Tim povodom naši su debatanti bili pozvani zajedno s debatantima Osnovne škole Manuš održati debatu na već poznatu tezu s državnog natjecanja.

Rado smo se odazvali pozivu te uz pratnju naše mentorice i pedagoginje Finke Ivanović i nastavnika povijesti Mate Berića posjetili OŠ Manuš. Kao dar smo im donijeli naše domaće proizvode i  cvjetove koje već nekoliko mjeseci ručno rade učenici naše škole. Pri dolasku su nas srdačno dočekali učenici i djelatnici iste škole. Prije same debate poveli su nas na razgledavanje te nam ispričali  ukratko o povijesti njihove škole. Škola  je bila predivno ukrašena raznim rukotvorinama koje su uz pomoć i potporu učitelja i djelatnika svoje škole radili sami učenici OŠ Manuš. Najviše se nas je dojmio prikaz škole iz prošlih stoljeća i škole danas na kojem smo vidjeli kako se nastava odvijala  od pisma na glagoljici i starinske verzije klupe pa sve  do današnjeg fenomena u online nastavi – tableta Škole za život.

Sama debata je bila prezentacijskog tipa, što znači da je bila namijenjena publici u svrhu učenja. Na početku debate dobili smo kratki uvod u debatu, uključujući osnovne podatke i iskustva  obje strane. Ovoga puta naši su debatanti morali zastupati negaciju( protiviti se tezi), a suprotna je strana morala zastupati afirmaciju (slagati se s tezom) . Sama je debata bila jako napeta s puno uspona i padova s obje strane, ali bez obzira na to, obje su se strane do samog kraja dobro držale i dale su sve od sebe da uvjere publiku da su baš oni  u pravu . Publika je bila mnogobrojna , počevši s većinskim udjelom učenika iz OŠ Manuš koji su podršku davali, naravno, svojim debatantima, a to su još bili i debatanti iz naše škole, koji su uz puno podrške bodrili našu stranu . Našu su školu u toj debati predstavili: Roko Bojanić kao prvi govornik, Ivana Čondić-Begov kao drugi govornik i Toma Pivac kao treći govornik.

Nakon jedne izvrsne debate uz puno pozdrava i lijepih želja napustili smo OŠ Manuš. Voljeli bismo da smo mogli ostati nešto duže i više razgledati , ali nažalost nismo bili u mogućnosti. Srdačno zahvaljujemo OŠ Manuš koja nas je veselo i gostoprimljivo  ugostila i dala nam još jedno predivno debatno i životno iskustvo.

 

Petra Plazonić, 7.b

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*