U posjeti vatrogascima

U posjeti vatrogascima

U petak, 20. studenog 2015. godine učenici 2. a i 2. b odjeljenja zajedno sa svojim učiteljicama Melitom Grgantov i Nadom Bralić bili su u posjetu vatrogasnoj postaji u Kaštel Starome.  U postaju smo stigli oko 10 sati, a u školu se vratili do kraja 4. šk. sata. Ljubazni zamjenik zapovjednika postaje, Špiro Radunić, strpljivo je odgovarao na naša brojna pitanja vezana uz posao vatrogasaca.
vatrogasci 777
Pokazao nam je  i unutrašnjost vatrogasne postaje te objasnio proceduru prilikom dojavljivanja požara ili prometne nesreće kao i postupanje vatrogasaca u tim slučajevima. Dvojica mladih vatrogasaca odjevenih u različite vatrogasne uniforme objašnjavali su nam čemu služe različite vrste vatrogasnih odijela i kaciga.
Posebno nas je oduševilo razgledavanje različitih vrsta vatrogasnih vozila i njihove raznolike opreme. Dozapovjednik Špiro nam je detaljno objašnjavao namjenu svake pojedine alatke i drugih dijelova vatrogasne opreme smještenih u njihovim vozilima. Čak smo dobili prigodu da isprobamo prave vatrogasne kacige i odijela. Malo su nam, doduše bili veliki, ali je veliko bilo i naše ushićenje njima!
vatrog2115
Najbolji dio je tek slijedio, a to je bilo malo vatrogasno natjecanje između 2. a i 2. b razreda. Moramo priznati da nije bilo lako. Vodu za prskanje i gađanje limenki na stalcima morali smo ručno pumpati kako bi postigli pravu snagu vodenog mlaza.
vaettt2111
Saznali smo da se učenici 2. razreda na proljeće mogu i sami učlaniti u vatrogasno društvo gdje će moći dolaziti na vježbe za vatrogasna natjecanja u svojim uzrasnim kategorijama.
Za kraj nas je dozapovjednik Špiro poveo na kat postaje gdje smo ušli u veliku prostoriju prepunu pehara, odličja i različitih vatrogasnih predmeta i ukrasa. Sve su nas počastili grickalicama i sokovima, što nam se jako svidjelo.
vatrog1919
Neki učenici su čak tražili Špirov autogram, koliko su bili oduševljeni svime.
U vedrom raspoloženju, probuđenog natjecateljskog duha i ispunjenih srca krenuli smo prema školi.
Ovo nam je uistinu bio poučan, zabavan i nezaboravan posjet!
                                                                učiteljica Melita Grgantov

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*