Hrvatski inovator Mate Rimac proizvodi električne automobile i bicikle

Hrvatski inovator Mate Rimac proizvodi električne automobile i bicikle

mate slika mala

Mate Rimac je mladi hrvatski je izumitelj i poduzetnik, osnivač je i direktor tvrtki Rimac automobili i Greyp bikes. Zadnjih godina postao je svjetski poznat po izumima i proizvodnji električnih automobila i i bicikala. Stoga smo odlučili napisati neke zanimljivosti o njegovom radu.

ELEKTRIČNI AUTOMOBIL

Mate Rimac je odlučio napraviti superautomobil na električni pogon. To mu je pošlo za rukom i njegov auto je završio u časopisima te se čak počeo i prodavati. Taj model automobila nazvan je Concept One.

On je u vezi toga izjavio: ” Napraviti najsnažniji električni automobil mnogo je veći izazov nego samo napraviti električni automobil. Morali smo razviti cijelu tehnologiju i stotine sustava.” Svaki od kotača pokreće po jedan elektromotor napajan iz baterije.

električni automobil

PREDNOSTI  ELEKTRIČNOG  AUTOMOBILA

Električni automobili su u potpunosti ekološki prihvatljivi. Ne koriste benzin, dizel, ili bilo kakvo drugo tekuće ili kruto gorivo. Voze isključivo na struju. Jednom kada se baterije napune, može se prijeći 70-80 km. Kada se isprazne, jednostavno se priključe na punjač i za 4 sata automobil je spreman za novu vožnju. Ubrzanje je bolje od benzinskog motora.

NASTANAK  I  OPIS  ELEKTRIČNOG  BICIKLA

Rimac se oduševio kreacijama Zvonimira Sučića; dizajnera naprednih električnih automobila i bicikla, ali mu se nije svidjela tehnologija koja se nalazi ispod dizajna te je odlučio dizajnirati bicikl prema svojim tehničkim standardima. Bicikl je nazvao Greyp G12.

greyp-g12_7

Bicikl može postići brzinu od 65 km/h te dometom do 120 km/h bez pedaliranja. Da se baterija napuni potrebno je 80 minuta.

električni bicikl

Kod ovog bicikla ne moramo se brinuti gdje smo ostavili ključeve jer se Greyp G12 aktivira otiskom prsta. Palcem možemo aktivirati ”Street Mode” , a srednjim ”Speed Mode”, ovisno o tome vozimo li bicikl po gradu ili divljim stazama.

Tko zna, možda ćemo jednoga dana u budućnosti u školu ići upravo ovim električnim biciklom!

 Gabrijela Kusanović, 7.a

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*