Intervju s ravnateljom Petrom Mustapićem

Intervju s ravnateljom Petrom Mustapićem

Ravnatelju, možete li nam se predstaviti u nekoliko rečenica…

Rođen sam 1.ožujka 1957. godine u Lokvičićima – Imotski. Niže razrede osnovne škole pohađao sam u Dolića Dragi, a peti razred završio sam u OŠ Studenci. Nakon toga odlazim u Vinkovce gdje završavam osnovnu i srednju školu. Obrazovanje sam nastavio na Pedagoškoj akademiji gdje stječem zvanje nastavnika biologije i kemije. Nešto kasnije na Filozofskom fakultetu diplomirao sam odnose sa javnošću, i na kraju na fakultetu Društvenih znanosti stekao zvanje magistra školske pedagogije.
Moj učiteljski posao započeo sam u jednoj osnovnoj školi u Vinkovcima, a nakon toga dolazim u Kaštela, gdje živim skoro 35 godina. Dolaskom u Kaštela najprije se zapošljavam u OŠ kneza Mislava u K. Sućurcu, a nakon toga sedam godina radim u OŠ Prgomet. Od 1990. godine zaposlen sam u OŠ prof. Filipa Lukasa kao učitelj biologije i kemije do 2004. godine, a nakon toga obavljam funkciju ravnatelja do danas.
Također sam aktivan i u društveno-političkom životu. Tri puta sam biran u Gradsko vijeće grada Kaštela. Četiri godine sam bio član Poglavarstva grada Kaštela zadužen za obrazovanje i kulturu, a trenutno obnašam drugi mandat gradskog vijećnika.

rav 2

Kako je biti ravnatelj? Koji su najveći izazovi ravnateljskog posla?

Nije moguće kratko i jednostavno odgovoriti na to pitanje. Biti ravnatelj znači biti vodeća osoba u školi o čijem znanju, sposobnostima i vještinama ovisi proces razvoja i kvaliteta rada škole. Ravnatelja određuje njegova rukovodna uloga u kojoj je sadržana sva njegova odgovornost za ostvarenje misije i ciljeva škole. Ravnatelj je pedagoški rukovoditelj i menadžer škole, a to znači da potiče i usmjerava realizaciju godišnjeg plana i programa rada škole, osigurava učiteljima i stručnim suradnicima potporu kako bi se uspješno realizirali ciljevi i zadatci škole. Uloga ravnatelja se manifestira kroz brigu za uspjeh učenika i kvalitetu poučavanja, kreiranje vizije i pozitivnog ozračja, donošenje odluka, brigu za resurse itd. Biti ravnatelj znači biti rukovoditelj s kojim je ugodno raditi, onaj tko prihvaća stajališta drugih, tko posjeduje komunikacijske vještine i vještine rješavanja sukoba, empatiju, onaj tko objektivno i kritički promatra svijet oko sebe.

Nedostaje li vam neposredan rad u razredu s učenicima?

Da. U neposrednom radu s učenicima proveo sam preko dvadeset godina i često osjetim potrebu druženja s učenicima. Posao učitelja za mene je jedan od najplemenitijih, najtežih i najvažnijih poslova. To je posao kojeg je jako teško obavljati ako ga ne volite i ako ne volite učenike. Učenike možete naučiti da vole samo ako vi njih volite i dati im znanje ako ste za to sposobni.

rav 3

Možete li nam reći nešto o našoj školi, jesu li u planu neki budući projekti?

Naša škola ove godine slavi svoju tridestetu obljetnicu rada. Ime je dobila po svom mještaninu Filipu Lukasu koji je bio sveučilišni profesor, znanstvenik, svećenik, dugogodišnji predsjednik Matice hrvatske i nadasve domoljub. Školu pohađaju učenici iz mjesta K. Stari, Radun, Radošić i Rudine. Škola je smještena u centru mjesta uz glavnu prometnicu, tj. cestu dr. Franje Tuđmana, a prepoznatljiva je po velikom masliniku s preko 500 stabala maslina. Maslinik je zasađen 1959. godine, a njegovu veliku vrijednost čini raznolikost sorti maslina. Od 1993. godine u sastavu škole djeluje i PŠ Prgomet. Za svoj rad škola je dobila mnoga priznanja i nagrade.
Osim projekta ekoškole, škola je sudjelovala i sudjeluje u mnogo manjih ili većih projekata. U budućnosti razmatramo o uključivanju u još neke međunarodne projekte.

Zašto nam je važan status ekoškole?

Škola se prije pet godina uključila u ovaj vrijedan međunarodni projekt i brzo ispunila sve tražene i veoma zahtjevne postavljene kriterije te stekla status međunarodne ekoškole. Prošle godine smo po drugi put obnovili status i potvrdili činjenicu da je naša škola uspješna članica hrvatske i svjetske zajednice ekoškola. Da bismo obnovili status međunarodne ekoškole, morali smo u cijelosti ispuniti postavljene kriterije i promicati brigu za okoliš kao trajnu vrijednost i način življenja.

Koliko naša škola ima učenika, a koliko učitelja?

Naša škola trenutno ima 771 učenika (737 matična škola, 34 područna škola), 58 učitelja i 4 stručna suradnika.

Što mislite kako će izgledati školstvo u budućnosti?

Budućnost škole je u promjenama. Jedino koncepcija doživotnog učenja može dati odgovore na izazove koji su posljedica brzomijenjajućeg svijeta. Ono bi trebalo osigurati nove mogućnosti učenja za sve. Obrazovanje će biti raznovrsnije i funkcionalnije. Svi programi će biti usklađeni s potrebama čovjeka. Učenje će biti prilagođeno učenikovim sposobnostima i individualnim potrebama uz veću slobodu izbora određenih aktivnosti.
Uloga učitelja u budućnosti će se bitno promijeniti i od učitelja će se tražiti poznavanje više stranih jezika, informatičku pismenost, komunikativnost, originalnost…

Nešto o vama osobno: koji vam je najdraži film? A koja najdraža knjiga? Tko vam je u mladosti bio idol?

Najdraži film mi je povijesna drama “Zameo ih vjetar” s Clarkom Gableom u glavnoj ulozi. Nakon dugog razmišljanja, najdraža knjiga mi je “Starac i more”. Roman o borbi čovjeka i prirode u kojoj do izražaja dolazi čovjekova duhovna snaga i njegova humanost i čovječnost. Izdvojio bih misao starca Santiaga: „Čovjek nije stvoren za poraze.“

rav 1

Koji je bio vaš najnestašniji događaj u školi dok ste bili učenik? Je li bio neki nastavnik/-ca kojeg ste se bojali ili predmet koji niste voljeli?

Na satu glazbene kulture zapalio papir ispod klupe i bio udaljen sa nastave. Najviše sam se bojao nastavnika iz kemije.

Što biste poručili našim učenicima, a što učiteljima?

Učenicima poručujem da budu marljivi, uporni i ustrajni u svom radu. Savjesno i odgovorno izvršavajte svoje školske zadaće. Naučite što više, ali učeći ne zaboravite u sebi njegovati zahvalnost, suosjećanje i snošljivost. Poštujte svoje učitelje.
Učiteljima bih poručio da bez obzira na sve poteškoće u svakodnevnom radu ne budu obeshrabreni i ne posustanu u svojoj tako važnoj misiji, jer oni imaju najveću ulogu u oblikovanju budućnosti naše domovine.

 

Razgovarale: Gabrijela Kusanović i Antea Knezović, 8. r

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*