Obilježen dan pješačenja

Obilježen dan pješačenja

15. listopada obilježava se Međunarodni dan pješačenja. Ovaj dan ima svoju povijest. Naime, godine 1992. u Rio de Janeiru u Brazilu, nakon samita o očuvanju okoline, međunarodna organizacija TAFISA je predložila da se jedan dan u listopadu proglasi Svjetskim danom pješačenja. Cilj je bio izvesti toga dana što više ljudi u prirodu kako bi se manifestirala pripadnost određenoj sredini i razvila svijest o potrebi ekološkog očuvanja te sredine, ali i svijest o potrebi kretanja. Akcije pješačenja u pravilu se održavaju pod motom – živimo sa prirodom, živimo u kretanju, živimo svoje zdravlje.

P1110680

Godina 2014. je već 23. godina za redom kako se taj dan obilježava. Učenici 1.a, 1.b i 8.a razreda sa svojim učiteljicama Melitom Grgantov, Nadom Bralić i razrednicom Sandom Matas te pedagoginjom Finkom Ivanović simbolično su obilježili svojim pješačenjem taj međunarodni dan.

Naime, prvaši su nešto više od jednog školskog sata odvojili za šetnju mjestom, spojivši u mini programu sat razrednika i prirodu i društvo. Putem do centra Kaštel Starog imali smo priliku kretati se pješice u koloni po dvoje, uočavati promjene u prirodi i mjestu u jesen te poštivati pravila ponašanja u prometu. Naše odredište je bila mjesna pekara u kojoj smo imali dogovoren posjet te smo na taj način obilježili i Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Još smo imali priliku poigrati se i potrčati na seoskom trgu tzv. brcu da bi se istim putem pješice vratili u školu.

P1110679

Učenici 8.a su svoje pješačenje odradili šetnjom uz more do susjednog Kaštel Lukšića i natrag.
Pješačenjem smo se podsjetili da su kretanje, svakodnevna tjelesna aktivnost i održavanje kondicije naš osobni doprinos zdravlju.

Ostavite svoje automobile, motocikle – čak i bicikle i, jednostavno, počnite pješačiti. A pješačenje je čovjeku najprirodnije i najsvojstvenije kretanje koje smo toliko zaboravili. Pješačenje je, složni su svi stručnjaci zdravlja, najjednostavniji i najsvrsishodniji oblik i čuvanja i unapređenja zdravlja.

Nadamo se da ćemo i narednih godina obilježavati ovaj dan u što većem broju i što sadržajnije.

Učiteljica: Melita Grgantov

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*