Ozon

Ozon

Ozon je kao kemijsku tvar prvi prepoznao Christian Friedrich Schönbein 1840. godine. Dobio je ime po grčkoj riječi ozein što bi značilo miris. Njegova kemijska formula glasi O3 , a odredio ju je Jacques-Louis Soret 1867. godine. Miris ozona možemo osjetiti nakon kiše ili grmljavinskog nevremena.

Ozon je plin, intenzivna je mirisa te se u atmosferi nalazi u vrlo malim količinama. Na tempreaturi od -112°C tvori tamno-plavu tekućinu, prema nižim temperaturama  tvori tekućine još tamnijih boja. Ozon možemo pronaći u stratosferi, jednom od dijelova Zemljine atmosfere, a ona se nalazi na visini od 20 do 50 kilometara. Iz tih dijelova ozon upija UV zračenja koja dolaze od Sunca i štiti Zemlju od jakih Sunčevih zraka.

Bez ozona život na zemlji ne bi bio moguć. Ozon kao plin ili kao tekućina na Zemljinom tlu je vrlo nepoželjan jer škodi ljudskom zdravlju. On najćešće oštećuje dišne organe čovjeka i vrlo je otrovan. Najveća koncentracija ozona nalazi se u ozonskome omotaču, koji se nalazi na visini između 10 do 50 km iznad Zemljine površine, ozon je također jedan od sastavnih dijelova gradskoga smoga. Ozonski omotač se često povezuje s ekologijom, ujedno su tijekom 20. stoljeća u njemu nastale rupe, točnije to su prorjeđenja ozonskoga sloja nastala utjecajem stakleničkih plinova.

Godine 1985. britanski i američki tim znanstvenika otkrio je prvu ozonsku rupu. Kasnije su shvatili da na to najviše utječu freoni. Freoni su bili temelj na kojima su se tokom 80-ih izrađivali osvježivači prostora. Freon se sporo raspadao u atmosferi, te je dolazio do ozonskog omotača i s vremenom nanosio bi mu štetu. U novijem vrijeme čovječanstvu je postala jasna činjenica da je važno sačuvati ozon.

Ekolozi smatraju da je vrlo bitno smanjiti količinu ispušnih plinova iz velikih gradova, te smanjiti udjel stakleničkih plinova u atmosferi. Zbog toga se u mnoge gradove što više uvodi vožnja biciklom, rolama, skateboardima u zamjenu za vožnju motociklima, automobilima, kamionima itd.

Razne tvornice onečišćuju zrak i okoliš, a također to isto vrlo loše utječe na ozonski omotač. Na vremenskim prognozama, pogotovo ljeti meterolozi nam govore da je UV zračenje vrlo visoko, a to je zbog pukotina na ozonskom omotaču. Da bi uopće Zemlja nastavila postojati te da bi ljudi nastavili s normalnim životom bez zdravstvenih tegoba, bitno je održati naš ozonski omotač čitavim. Od malih nogu trebamo učiti da naše zdravlje i postojanje ovisi o našim postupcima.

napisao Luka Penga 8. b

 

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*