Posjet imanju Plazonić u Blizni Gornjoj – nastava u prirodi

Posjet imanju Plazonić u Blizni Gornjoj – nastava u prirodi

Iako je bila nedjelja 11. veljače 2018., grupa učenika 3.b razreda je vrlo rado otišla na terensku nastavu na imanje obitelji Plazonić. Posjetili smo stari maslinik, mladi maslinik (tek posađene masline), plantažu smilja, stari i moderni vinograd i plantažu smokava.
Cijelo vrijeme razgledavanja bilo je pod stručnim vodstvom bračnog para Plazonić, dipl.ing. agronomije. Tonči Plazonić je  stručno objasnio kako se uzgajaju masline, koje sorte najbolje uspijevaju na ovom području, kako se štititi od nametnika… Posebno je bilo interesantno vidjeti stare masline i suhozide, te novi maslinik u kojemu je između maslina zasađeno smilje i luk a sve to na iskrčenoj padini pretvorenoj u plodno tlo.
Na plantaži smilja smo vidjeli ostatke stare vapnenice, kao i stare bunje ( male kamene kućice).
Izlaganjem dipl.ing.Tonča Plazonića učenici su naučili za što se koristi smilje u kozmetičkoj industriji (kreme, sapuni, macerati..), dobrobiti maslinovog ulja, vinove loze, smokava i luka.
Učenici su slušali, zapisivali, fotografirali i uživali u prirodi. Bilo je vremena za igru kao i za okrepu uz gradele i kamin.
Učiteljica: Vesna Marušić

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*