Prikaz romana “Šuplji grad”

Prikaz romana “Šuplji grad”

“Šuplji grad” Ransoma Riggsa nastavak je poznatog romana “Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu”. Ovdje ćemo ukratko predstaviti ovaj nastavak.

Kratak sadržaj: Jacob i društvo njegovih čudnovatih prijatelja napušataju svoj bivši dom na Cairnholmu malom otočiču pokraj Londona. Njihova vremenska petlja je razrušena tijekom 2. svjetskog rata. Stvorovi su oteli njihovu ymbryn gospođicu Peregrine. Ona je inače pokretala vremensku petlju, ali je bila zarobljena u tijelu ptice. Djeca su je uspjeli osloboditi, no nije se mogla pretvoriti u čovjeka. Bježali su od stvorova. Konačno, kad su stigli na otok, shvatili su da su im stvorovi za petama. Trčali su kroz šumu sve dok nije pao mrak. Da bi se odmorili, Fiona, djevojka koja je mogla potaknuti biljke na brži rast, napravila im je pokrivač od mahovine. Sutradan su bježali sve dok nisu došli do druge vremenske petlje u kojoj su stanovale čudnovate životinje. Tamo su se odmorili i zamolili su životinje da im pomognu vratiti gospođicu Peregrine u čovjeka. Tada su saznali ako ne pretvore gospođicu Peregrine u čovjeka za 2 dana, da će ona ostati ptica zauvijek. Uputili su se prema Londonu, a prvo su stigli u grad Ugljen gdje su kupili karte. Stvorovi su ih oteli i stavili u neku kolibu no nisu oteli Hugha, dječaka u kojem žive pčele i koji može upravljati s njima. On ih je spasio. Uskočili su u džip koji je pripadao stvorovima i odveli se do Ugljena. Na vrijeme su stigli u vlak. Ujutro su došli do Londona. Bombardirali su grad, lovili su ih praznodusi pa su bili prisiljeni se skriti u kućicu. Tamo su živjele dvije djevojčice. Pričekali su da bombardinje završi. Trčali su do podzemne željeznice gdje su naišli na još jednu vremensku petlju. Tamo su naišli na još jednu ymbryn koja je pokušala pretvoriti gospođicu Peregrine u čovjeka. Kad je konačno završila, ptica se pretvorila u muškarca,a ne u gospođicu Peregrine. Taj muškarac je bio brat gospođice Peregrine. On je bio jedan od stvorova. Opkoljeni stvorovima čudnovati su bili prisiljeni predati se. Izašli su i ukrcali se u podzemni vlak svi osim Emme, djevojke koja je mogla stvarati plamen na ruci i Jacoba, dječaka koji je mogao osjetiti praznoduhe.

Ovaj roman mi se jako svidio jer je pustolovna duha te ima jako zanimljivu i bogatu radnju. Također je dosta maštovit i neobičan. Preporučila bih ga svima, a posebno djeci i mladima.

Nepoznate riječi :
ymbryn – vrsta čudovatih koji se mogu pretvoriti u pticu te pokretati i stvarati vremenske petlje
vremenska petlja – prostor u kojem se stalno ponavlja jedan dan
stvorovi – čudnovati koji su htjeli postati besmrtni,razlikuju se od čudnovatih što nemaju šarenice i zjenice
praznodusi – bića koja moraju pojesti dovoljno čudnovatih da postanu stvorovi

napisala: Mirna Marija Sanader 5. a

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*