Tableti umjesto učeničkih torbi!

Tableti umjesto učeničkih torbi!

 

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnologije u Južnoj Koreji namjerava u škole uvesti digitalne knjige koji bi do 2015. u potpunosti zamijenile one papirnate.

U početnom tranzicijskom periodu učenici bi kombinirali klasične s e-knjigama, a nakon toga bi se u potpunosti okrenuli digitalnom formatu. Kao primarni alat učenici bi koristili tablete (trenutno se razmišlja o Samsungovim tabletima), a država bi ih podijelila besplatno onim učenicima čije obiteljiimaju mala primanja.

Također, Južna Koreja namjerava uložiti oko dvije milijarde dolara u konvertiranje svih papirnatih knjiga u digitalne knjige koje će imati brojne linkove na različite multimedijalne sadržaje te će uložiti i u cloud tehnologiju i servere na kojima će biti pohranjen sadržaj namijenjen korištenju u školama.

U Ministarstvu obrazovanja, znanosti i tehnologije kažu da, s obzirom da su današnji učenici ionako vrlo prilagođeni na ‘digitalni okoliš’, ne očekuju nikakve probleme s tranzicijom s papirnatih na digitalne knjige.

U Južnoj Koreji očekuju da će ovakav novi obrazovni plan i jednostavan online pristup cjelokupnom školskom sadržaju i drugim izvorima obrazovanja omogućiti studentima stvaranje ‘vlastitih obrazovnih obrazaca baziranih na njihovim individualnim potrebama’. Južna Koreja prva na svijetu namjerava u potpunosti zamijeniti papirnate knjige digitalnima, a njihov bi primjer u budućnosti trebale slijediti i druge (razvijene) zemlje.

Ovakva sudbina u (daljoj) budućnosti najvjerojatnije čeka i školarce u Hrvatskoj, iako nam se to sada čini poprilično nemoguće. No, do prije nekoliko godina nismo imali niti uređaje poput iPada i sličnih tableta optimiziranih za čitanje e-knjiga, niti e-knjižaru na kojoj bi mogli kupovati knjige u digitalnom formatu, a u samo dvije godine stvari su se radikalno promijenile.

Tako je danas na našem tržištu dostupno više modela tableta, a u posljednje vrijeme mobilni operateri pokrenuli su dvije e-knjižare na kojima se mogu kupiti knjige u digitalnom formatu prilagođene čitanju na računalima, telefonima i tabletima.

Izvor: Dnevnik.hr

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*