Važnost čitanja za uspjeh u školi

Na samom početku školovanja nekoliko je faktora koji će “odlučiti” hoće li dijete biti uspješno u školi. Naravno, djetetove sposobnosti (i to ne samo intelektualne, već i emocionalne i socijalne) su vrlo važne. Međutim, pripremljenost djeteta za školu je od osobitog značaja jer će pomoći djetetu da se lakše uključi u novu sredinu i školske zadatke. Također, veliku ulogu ima i motiviranost djeteta za školu, a koja uvelike ovisi i o učiteljima i o roditeljima.

 

 

Zašto je važno čitanje?

Čitanje je glavno sredstvo učenja. Bez čitanja dijete ne može usvajati nova znanja niti napredovati. Isto kao i kod drugih vještina poput plivanja, vožnje biciklom i slično, čitanje se usavršava vježbanjem. Dijete bi trebalo čitati što više, a manje vremena besciljno lutati na računalu i internetu.

Naravno, bilo bi dobro kada bi roditelji od malih nogu djeci čitali priče, i nudili im slikovnice, časopise. Osobito je lijepa navika uspavljivanja čitanjem i razgovorom sa djetetom koje im jamči lijep i miran san.

Što to znači dobro čitanje? Nakon što su savladala glasovnu analizu i sintezu, djeca uče pravilno čitati i pritom poštuju rečenične znakove. Važno je, ne samo imati dobru tehniku čitanja, već i misliti na ono što čitamo te, ono najvažnije, razumjeti što smo pročitali.

 

Čitanje s razumijevanjem

Učenici za potrebe učenja čitaju tiho (u sebi) i glasno (izražajno). Kako postati dobar čitač? Prva i najvažnija stvar je koncentracija! Nije dobro prepustiti se mislima na igru, televizijski program, internet, a istovremeno čitati i učiti. Važno je dijete upozoriti na usmjerenost na čitanje i učenje.

Kod većeg teksta, prvo čitamo tekst u cijelosti kako bi shvatili bit, a potom pažljivo čitamo dio po dio. Vrlo je važno da dijete istakne ono što ne razumije! Nikako nije dobro učiti napamet, pomognite djeci i objasnite im ono što ne razumiju sami.

S vremenom i sazrijevanjem, djeca polako uče podcrtavajući glavne misli iz teksta, te mogu odrediti što je u pročitanom tekstu glavno, a što sporedno (ovo je jedna od najvažnijih strategija učenja!). Dobra je strategija i prepričavanje pročitanog svojim riječima, u kojem slučaju bi djeca trebala shvatiti pouku i uzročno-posljedičnu povezanost naučenih činjenica.

 

Ugodan prostor potiče želju za čitanjem

Ne treba zanemariti ni uvjete učenja: prostor za čitanje i učenje trebao bi biti dovoljno svijetao, prozračan i ugodan za boravak i rad. Pripazite da dijete ima svoj mir, da ga ne ometaju ukućani. Dugo učenje i čitanje umara pa smo i manje uspješni. Vrijeme je tada za odmor i predah – u igri i opuštanju!

 

Prednosti redovitog čitanja kod djece, ali i odraslih

  • usvajanje novih znanja i informacija
  • razvoj koncentracije i pamćenja
  • upoznavanje s književnim jezikom
  • obogaćivanje vokabulara i usvajanje novih riječi
  • razvijanje stvaralačke mašte i kreativnog zamišljanja
  • opuštanje od stresa i napetosti
  • lakše učenje i savladavanje novih sadržaja

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*