Zanimanje: POMORAC

Zanimanje: POMORAC

 

Život pomorca naziva se i „kruhom sa sedam kora“, što označava težak život. Veoma često pomorcima postaju ljudi  u nadi da će si olakšati življenje, jer zarada je kudikamo veća nego na kopnu. No, sve ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako i život pomorca. Odvojeni su mjesecima od svojih obitelji, njihova djeca odrastaju bez očeva i nerijetko se dešava da s njima uspostave dobar odnos jer nisu u stalnom kontaktu s djecom. Ne gledaju ih kako odrastaju, niti kako rade prve korake, niti kako im raste prvi zubić, niti kada polaze u vrtić, školu, kada se prvi puta zaljube, pa i zaplaču zbog nesretnih ljubavi… Otac pomorac  je netko tko je samo povremeno prisutan.

Koliko god je takav način življenja težak za obitelji pomoraca, tako je i njima samima, odvojenima danima od civilizacije, okruženima sa svega dvadesetak ljudi, radnih kolega. Svaki dan je isti, ista rutina i iščekivanje dana kada će svojim kućama, obiteljima.

Da bi netko uopće mogao ploviti kao profesionalni pomorac, ponajprije treba završiti školu. Nekada je bila dovoljna i samo srednja škola i s položenim brevetima mogao je na brod. Breveti su potvrde o položenim stručnim ispitima i bez njih se ne smije ploviti. Osim toga, prije samog ukrcaja potrebno je proći i neke liječničke preglede: testovi na određene bolesti i testovi na droge. Ovisno o zemlji u koju putuju, potrebno je primiti i zaštitno cjepivo.

Kada zadovolji sve što prethodi samom ukrcaju, slijedi opraštanje od obitelji i odlazak na pučinu. Sam posao pomorca se dijeli na dvije kategorije: nautičari (oni koji su gore, na zapovjednom mostu) i na strojare (oni koji su u utrobi broda i brinu se o radu strojeva). Oba posla su podjednako važna jer bez njih brod ne bi mogao ploviti. Svatko ima svoje zaduženje i svoj rang, pa tako kompletnu ekipu čine: električari, kormilari, kapetan, kapo, časnici (kojih ima 3 stupnja), kuhari, konobari, čistači, mazači…  A tko je glavni na brodu? Kapetan je onaj koji vodi glavnu riječ i njegova je posljednja. Kapetan je onaj koji je na mostu, no ništa manje važna uloga nije ni kapa – koji je glavni u strojarnici.

Postoje i različiti tipovi brodova, odnosno razlikuju se po tome što prevoze, pa tako imamo putničke, trgovačke i teretne brodove. Najopasniji među njima su oni koji prevoze opasne tvari. Pomorci koji se nalaze na opasnim tankerima su i najbolje plaćeni u svojoj struci. Sama plaća ovisi o tome koliko je kompanija razvijena i tu se znatno razlikuju plaće na stranim brodovima od naših, domaćih kompanija.  Upravo iz tog razloga većini pomoraca je u interesu da što brže napreduju da bi dospjeli na kvalitetniju kompaniju, te time imali i veću plaću kojom bi brže dostizali ciljeve – osiguravanje stambenog prostora, lagodnije življenje, školovanje djece.

Međutim, tijekom vremena se pomorac navikne na svoj posao i na odvojenost i ponekad je jedini način na koji zna živjeti upravo ovakav – samotnjački.

 

Iris Bečica, VI. b

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*