DAR ZA MISIJU Misionar – don Jakoslav Banić

DAR ZA MISIJU Misionar – don Jakoslav Banić

Što čini Osnovnu školu prof. Filipa Lukasa jedinstvenom? Jesu li to naši uspjesi, je li to veličina naše sportske dvorane ili je to jednostavno ono posebno mjesto u srcima naših djelatnika i učenika za pomoć i ljubav potrebitima? Pogodili ste, to je to zajedništvo u kojem s ljubavlju činimo dobra djela zbog kojih veselimo tisuće onih kojima neimaština oduzima osmijeh… Tako je naša škola ove godine odlučila pomoći radosnoj djeci Ugande, gdje  naš misionar iz Kaštel Gomilice don Jakoslav Banić provodi vrijeme u molitvi i siromaštvu pružajući mještanima pomoć, a pomogla je i škola iz Kaštel Starog.  Na taj smo način postali prijatelji misije Gospa Fatimska Nawanatau – Uganda!

Naši učenici su uz pomoć ravnateljice Nives, pedagoginje Finke, psihologinje Dijane, mnogih nastavnika i ostalih djelatnika vrijedno izrađivali razne božićne ukrase, kao što su anđeli od papira, božićne kuglice, čestitke, razne lutkice, snježne kugle i ostale vrste detalja, koje su zatim prodavali i sakupljeni novac poslali don Jakoslavu za sve one kojima je on potreban. Nije ni čudno što su proizvodi ”letjeli” s polica. Osim što su bili savršen dodatak za svaki dom, kupci su imali iskrenu želju oduševiti tako zahvalnu i jednostavnu dječicu Afrike znajući da će njihov potrošeni novac nahraniti bezbroj gladne djece i tako i njih razveseliti u ovo božićno vrijeme… Tako smo već nakon prvog dana prodaje ostali praznih polica, ali i dalje srca punog volje i kreativnosti zbog čega su učenici ponovno uskočili i svoje slobodno vrijeme provodili strpljivo izrađujući još ukrasa koje su s radošću prodavali i prebrojavali svaki novčić ne bi li i on značio obrok više, život više!

Osim na hodnicima škole, prodaja se provodila i u crkvi u Radošiću gdje su naši učenici iz Radošića zajedno s humanitarkom, gospođom Renatom Kelam, prodavali one najljepše radove i tako znatno doprinijeli akciji. Kada je prodaja završila, Renata je djecu povela na grob mladih sestara Kelam koje smo tragično izgubili prošle godine gdje su se djeca podsjetila na njihov snažan utjecaj u mnogim humanitarnim akcijama… Za njih se molimo i radosno iščekujemo njihovo uskrsnuće!

Vrijedni učenici i djelatnici sada mogu biti ponosni na sebe jer su sakupili nevjerojatan iznos od čak 1530 eura od čega je sjajnih 461,70 od prodaje radova u Radošiću. Statistika nam govori da je dovoljno manje od 16 eura da jedno dijete ima topli obrok svaki dan, za cijelu godinu što bi značilo da će u 2024. godini, upravo zahvaljujući vama i don Jakoslavu, čak 100 djece imati svakodnevni obrok!

Ovaj je novac najmanje što smo im poklonili jer poklonili smo im nešto važnije, ponovnu priliku za radost, vratili smo im osmijehe na njihova nevina lišca i na to trebamo biti ponosni. Ako ste mogli oduševiti djecu koja žive  na drugom dijelu svijeta, onda možete to učiniti i svojim ukućanima, svojim prijateljima, rodbini. Ne štedite na dobrim djelima, jer Bog će nagraditi onoga koji čini dobro i pritom ne prigovara, niti traži što zauzvrat. Budite takvi jer možete, pokazali ste to u ovoj akciji.  Hrabro!

Vidimo se!

Monika Vilić, 8. d

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*