Igre: Sid Meier’s Civilization 5

Igre: Sid Meier’s Civilization 5

civV

 Civilizacija V je zapravo jedna veelika mapa podijeljena na male šesterokute, tj. male pločice. Civilizacija se igra krug po krug i imate točan broj ograničenih poteza u jednom krugu.

Za sve one koji nikada do sada nisu igrali ovaj serijal, riječ je o igri u kojoj dobijete na upravljanje jednu poznatu civilizaciju i razvijate je kroz beskonačni broj poteza onako kako vi to želite. Cilj vam je dakako pokoriti svijet, a način na koji ćete to napraviti ovisi isključivo o vama. Igra nudi nekoliko tipova pobjede nad konkurencijom pa ih možete sve pokoriti ratnom sjekirom ili recimo prvi napraviti „space shuttle“ te tako postići „space race victory“ .

Sama igra nema neku standarnu story kampanju. Jednostavno, prije početka igre izaberete svojeg lidera od 18 ponuđenih (koji automatski označava s kojom civilizacijom ćete igrati), namjestite veličinu mape, tip mape (puno otoka, jedan kontinent, više kontinenata, Zemlja) te stupanj težine (ima ih “samo” sedam) i kliknete play.

civ 5

Na početku igre imate jednu ratnu jedinicu te settlera s kojim osnivate svoj prvi grad. Prilikom osnivanja gradova jako je važno paziti na lokaciju jer dobra lokacija određuje i kvalitetne obradive površine, dostupnost rudnika te općenita dostupnost raznih specijalnih prirodnih tvorevina (pamuk, koža, dijamanti, boje itd.) koje će s vremena na vrijeme tražiti vaši stanovnici i koje će vam davati određene bonuse u obliku sretnijeg stanovništva i brže proizvodnje hrane, koji na duže staze igranja mogu biti od ključnog značaja…

Tada razvijate svoje carstvo. Gradite razne jedinice, bilo vojne, ali i obrazovne, razvijate tehnologiju… Više je tipova pobjede: ratovanjem – pokorite cijeli svijet, tehnologijom – razvijete najviše tehnologija ( i odletite u svemir) i “Utopia Projectom” – riječ je o pobjedi u politici.

Civilizacija V je puno poboljšana u odnosu na prijašnje verzije. U njoj možete “čavrljati” s protivnicima, možete zajedno napraviti udruge i trgovati. Novost su i gradovi-države. Riječ je o malim državama koje nemaju svog vlasnika. Možete biti s njima prijatelji ili ih jednostavno osvojiti.

U Civilizaciji 5 imate građane koji stalno traže nešto i ako bude previše nesretni možete početi gubiti zlato po krugu i tako propasti. Igru bih preporučio svima jer je prezaaakon!

Dinko Stella, 6. razred

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*