Intervju s logopedicom Emilijom Ujević-Tomšić

slika 101

 

Mi, novinari Rusmarina, odlučili smo intervjuirati našu novu školsku logopedicu Emiliju Ujević-Tomšić. Ona je naime novozaposlena u našoj školi pa ćemo vam kroz ovaj intervju otkriti neke zanimljive činjenice o njoj i njenom radu.

Možete li nam se ukratko predstaviti i reći nam nešto o sebi ?

Zovem se Emilija Ujević-Tomšić, magistra sam logopedije te radim u vašoj školi.

Što je zapravo logoped i čime se bavi?

Logoped je osoba koja se bavi prevencijom, tretmanom i znanstvenim istraživanjima ljudske komunikacije i poremećaja koji su povezani s procesima razumijevanja, percepcije i produkcije oralnog i pisanog jezika. Prema tome možemo reći da se logoped bavi jezičnim i govornim poremećajima, poremećajima glasa i oštećenjem sluha.

 Kako ste se odlučili za zvanje logopeda?

Nakon srednje zdravstvene škole, dvoumila sam se između  Medicinskog fakulteta i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Odlučila sam se za zvanje logopeda jer smatram da tako više pridonosim poboljšanju i napredovanju djece i  odraslih s teškoćama.  Javnost nije dovoljno educirana i teško prepoznaje ili ne prepoznaje teškoće unutar djetetova razvoja, razvoja motorike jezika, govora i komunikacije. To me potaklo da se educiram za logopeda, tj. za stručnjaka kojemu bi se roditelji, skrbnici ili profesori trebali obratiti za pomoć.

Koliko imate iskustva u radu i gdje ste završili studij? Je li vam bilo zanimljivo?

Studij sam završila u Zagrebu gdje se nalazi jedini Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Republici Hrvatskoj. Prije dolaska u ovo školu svoje dugogodišnje iskustvo stekla sam radom u Trogiru u udruzi TOMS (udruga tjelesnih invalida) gdje sam bila zaposlena preko projekta financiranog od strane Ministarstva zdravstva.

Je li u posljednje vrijeme ima više ili manje djece s govornim teškoćama?

U posljednje vrijeme primjećujem da ima sve više djece s komunikacijskim teškoćama, usporenim/nedovoljno razvijenim/ nerazvijenim govorno-jezičnim razvojem, a samim time i  sve više učenika s teškoćama u učenju, teškoćama čitanja i pisanja. Uglavnom, sve je više djece s artikulacijskim poremećajima.

Na koji način možete pomoći takvoj djeci?

Redovitim, intenzivnim, individualnim i grupnim logopedskim tretmanima. Poželjno je da se svako odstupanje u razvoju motorike, jezika, govora ili komunikacije uoči što prije u ranim počecima poremećaja, jer djetetovim odrastanjem teškoće postaju sve dublje, strahovi su sve veći, odnos s okolinom postaje gori, teškoće su izražajnije i upravo zato se ističe važnost logopeda  i stručnjaka koji su usko povezani  u radu sa samim logopedom.

slika 102

 

Kakvi su vaši dojmovi o našoj školi?

U ovom kratkom periodu moga rada u ovoj školi trudim se ostvariti što bolju suradnju s kolegama, ali i sa samim učenicima kako bi na vrijeme skupa uočili teškoće s kojima se susreću, te kako bi dobili stručne savjete i upute za rad što im može biti jako korisno.

I za kraj, što biste poručili učenicima u vezi njihovog učenja i obrazovanja?

Što više marljivog učenja, rada, strpljenja i upornosti, a isto tako i mnogo razumijevanja od strane profesora, ali i stručnih suradnika škole. Trebate zapamtiti da je svrha bilo kojeg djelovanja stručnih suradnika i nastavnika pomoći učeniku i uvjerena sam da će ta pomoć sigurno tijekom nekog  vremena imati pozitivan učinak! 

                        razgovarali i slikali: Maja Mateljan, Matej Bašić i Antonio Peran.

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*