Posjet Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu

Posjet Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu

Dana 13. lipnja učenici izvannastavne skupine „Mladi arheolozi“ u pratnji nastavnika povijesti Ivana Careva i školskog knjižničara Miše Sučevića posjetili su Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Jedan od razloga za posjetu bio je aktualna izložba Chroatorum Bellatores – ratnici u ranom srednjem vijeku, koja prikazuje društvo ranosrednjovjekovne Hrvatske s posebnim naglaskom na kulturu i običaje ratnika.

Izložba se nalazi na galeriji muzejske zgrade, gdje je na oko 500 četvornih metara izloženo preko 250 izvornih predmeta, kao što su izvorni ostaci mačeva, štitova, kopalja, opreme, odjeće i slično, ali i brojne moderne replike istih. Spomenuti nalazi pronađeni su ponajviše u grobovima, ali i u sklopu crkava, utvrđenja pa čak i u rijekama. Uglavnom se dakle radi o vojnoj ili pak statusno-vojnoj opremi pojedinaca, ali i dijelovima crkvenog namještaja na kojima se takvi pojedinci bilježe imenom ili likom.

Izložba također sadržava i brojne ilustracije, fotografije i zidne projekcije, igrano-dokumentarni film, interaktivne karte, audio vodiče, te prostor za odmor i dodatno informiranje. Izložba je napravljena s ciljem da približi hrvatsku povijest učenicima i ostalim posjetiteljima na moderan, zabavan i zanimljiv način.

Osim spomenute izložbe, naši su učenici vidjeli i brojne druge vrijedne i jedinstvene arheološke spomenike koji se čuvaju u Muzeju, a koji svjedoče o višestoljetnoj prisutnosti Hrvata na ovim prostorima. Posjet Muzeju bio je jako koristan i poučan, a iduće školske godine nadamo se da ćemo ga opet posjetiti kad će možda biti prikazana neka nova zanimljiva izložba.

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*