Posjet naših učenika Arheološkom muzeju u Splitu

Posjet naših učenika Arheološkom muzeju u Splitu

Dana 1. 12. 2022. učenici šestih razreda – članovi izvannastavne grupe „Mali arheolozi“ – u pratnji nastavnika Ivana Careva i šk. knjižničara Miše Sučevića posjetili su  Arheološki muzej u Splitu gdje su sudjelovali u izvanučioničkoj nastavi iz povijesti s temom Priče iz antičkog grada.

Cilj ove nastave u prostorijama Arheološkog muzeja bio je učiti u neposrednoj prirodnoj i kulturnoj okolini gdje se učenici susreću s arheološkim tragovima i spomeničkom baštinom ljudi koji su formirali životne zajednice na našim prostorima u prošlosti, a program je usklađen sa školskim kurikulumom.

Nastava se sadržajno odvijala u dva dijela. Najprije su učenici provedeni kroz postav muzeja u pratnji muzejskog djelatnika Luke Donadinija. Učenici su upoznati sa zbirkom muzeja iz antičkog razdoblja, pogotovo grada Isse (Vis), i pojedinim izloženim artefaktima. Iznenadio ih, primjerice, podatak da muzej čuva oko 100 000 artefakata. Prisjetili su se nekadašnjih antičkih gradova na našoj obali, ne samo Isse, nego i Traguriuma (Trogir), Sikulija (Resnik), Epetiuma (Stobreč) i drugih. Mogli su vidjeti razne antičke vaze, posude za čuvanje vina, ulja i žita, kipove raznih veličina itd.

Ove informacije bile su ima korisne u drugom dijelu nastave, u detektivskoj radionici Antički detektivi. Kroz ovu radionicu tragali su za odgovarajućim predmetom u izložbenom prostoru, a na temelju zadanih uputa. Nakon uspješnog pronalaska učenici su proučili zadani predmet te opisali njegove karakteristike i uporabu u antici. Cilj ove radionice bio je potaknuti učenike na istraživanje, zaključivanje te primjenu informacija koje su stekli tijekom boravka u muzeju.

Bila je ovo vrlo korisna izvanučionička nastava za naše učenike koji su upoznali bogatstvo različitih civilizacija i kultura koje su kroz povijest nastanjivale naše prostore i ostavile trajan trag.

školski knjižničar Mišo Sučević

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*