ADD HOC turnir 2023

ADD HOC turnir 2023

Od postanka ljudske civilizacije do danas, cinik bi rekao da je naša povijest bila puna sukoba, nasilja, etera u kojemu se mogu pronaći samo dvije suprotstavljene strane. Međutim, u takvom okviru naše društvo ne bi napredovalo tijekom bogate povijesti kojom se može ponositi. U svim kontekstima povijesnih turbulencija morala je postojati institucija slobodnoga govora i slobodne misli, intelektualnog (a ne fizičkog) sukoba i plemenitih motiva, koja se borila protiv unazađenosti, zastarjelosti i primitivizma. Kao što već možete pretpostaviti, ta institucija bila je debata.

            Još od stare Grčke, razni su filozofi u svojim akademijama raspravljali o prirodi stvarnosti. Debata je bila sredstvo otkrivanja istine o svijetu, utjelovljena duboko u znanstvenome procesu.

(ulomak iz „Debatanti o debati – HDD“)

 

Koliko je debata odlična izvannastavna aktivnost osnovne škole, osjetili  su učenici naše škole svojim prisustvom i uživanjem  na prošlom tjednom add hoc turniru. Turnir se održao 21. siječnja 2023. godine. Održan je online putem aplikacije ,,zoom“.

Na turniru su mogle sudjelovati ekipe iz cijele Lijepe Naše, a iz naše škole su primljene ekipe Kaštela 1 i Kaštela 2.

 

Za ekipu Kaštela 1 kao prvi govornik nastupala je Tonka Bavčević koja je kao individualni govornik ostvarila impresivno 7. mjesto; kao drugi govornik istoimene ekipe nastupala je Angelina Radić; kao treći govornik nastupao je Toma Pivac.

Kaštela 1 su naša najbolja ekipa na tom turniru ,osvojili 2. mjesto sa svim pobjedama u ukupno tri debate.

Za Kaštela 2 nastupali su kao prvi govornik Roko Bojanić, kao drugi govornik Ivana Čondić Begov i kao treći govornik Diana Brko.

Kaštela 2 zauzeli su 13.mjesto s 2 pobjede i 1 porazom.

Naše su ekipe opet  odličnim rezultatima,  caseovima i govorima opravdali svoje znanje i ponos su naše škole.  Ovim putem želimo čestitati svima koji su sudjelovali!

Što se tiče provedbe samog turnira, ozračje  u školi je bila radno ,ne samo među debatantima ,već među svima,od promatrača do naše pedagoginje Finke Ivanović koja je ,kao voditelj našeg debatnog kluba i stručni suradnik  škole, na raznorazne načine osiguravala i naše rezultate i sreću i zadovoljstvo. Uz nju, tehničku podršku nam je pružao i nastavnik informatike Mario Šego. Imali smo punu podršku ravnateljice Nives Vilić i svih ostalih učitelja i djelatnika škole. Osim novog znanja, naši su debatanti spoznali i nova prijateljstva te su im otvoreni mnogi novi putevi za budućnost.

Važno je naglasiti da se zadnja debata Kaštela 1 snimala što nije čest slučaj, samo su se snimale debate najboljih kako bi se  koristile u svrhe sudačke naobrazbe. U  našoj školi to je prvi put bila debata zapamćene debatantice Jagode Sabljić.

Debata je jako zanimljiva i poučna aktivnost koju bismo preporučili svima. Osim što je zabavna i poučna ,steknete nova prijateljstva, proširite svoje razmišljanje, poboljšate svoje govorne sposobnosti te se naviknete na javne govore i prezentacije, no ono najvažnije, stvorite nove uspomene za cijeli svoj život.

Učenici su nam također dali i svoje izjave:

Angelina Radić: „S turnirom sam jako zadovoljna, ostvarili smo jako dobar rezultat, unatoč umoru izdržali smo sve tri debate i pripreme bez problema. S obzirom na uspješnost turnira veselim se pripremama za međužupanijsko natjecanje.“

Tonka Bavčević: „Iako je na trenutke bilo vrlo naporno cijeli dan uložiti na add hoc teze,ovo mogu opisati kao lijepo i zanimljivo iskustvo. Mnogo sam toga novog naučila o debati, ove turnire bih  preporučila svima jer su izvrsna vježba za nadolazeća natjecanja.“

Toma Pivac: „Bilo je dobro,zabavio sam se i preporučio bih ovaj turnir svima.“

Roko Bojanić: „Bilo je super, teško je u tako malom vremenskom roku raspisati case ,ali to je ono sto je debatu učinilo još zanimljivijom. Bilo je trenutaka gdje smo se smijali kao tim, a bilo je i trenutaka gdje smo plakali kao tim, ali iz ovog smo turnira izašli kao pobjednici jer smo sada uigrani za nadolazeće međužupanijsko natjecanje .Sudci su bili dobri i davali su odlične komentare od kojih smo se vrlo poboljšali. Ukratko, nezaboravno iskustvo.“

Ivana Čondić Begov: „Jedno vrlo poučno i zanimljivo iskustvo. Bilo nam  je odlično i lijepo smo se proveli. Naučili smo raditi pod ,,pritiskom” i  još bolje surađivati kao tim!“

Diana Brko: „Debate su bile jako zanimljive, poučne i zabavne. Uz njih sam zajedno s mojim timom poboljšala timski rad i način surađivanja te više razumjela uloge i dužnosti koje trebaju biti obavljene tijekom debate. Zajedno smo bili  i prošli smiješne i tužne trenutke, ali smo nastavili podržavati jedne druge. Ove debate su me puno toga naučile, sudci su bili odlični te su njihovi savjeti bili jako korisni i s radošću bih sudjelovala u još ovakvim debatama.“

 

Petra Plazonić, 8.b i Duje Buzov, 8.c

Ostavi svoj komentar

comment-avatar

*